Tuesday, February 12, 2008

Portuguese desserts






While our Portuguese gests were here in Iceland, one of them, Maria J. Lucena, showed how to make an easy dessert of pomme granates. You just slice the fruit open and take all the small pieces out of it, minding not to take any white matter with them. You put them on a plate and cast some sugar on them. That's the magic! - The Portuguese have this dessert at New Year and on Three Kings' Day.
(Icelandic)
Þegar vinir okkar frá Finnlandi og Portugal voru í heimsókn sýndi Maria J. Lucena, tengill portugalska skólans, hvernig hægt er að búa til skemmtilegan eftirrétt á einfaldan hátt. Þessi eftirréttur er hafður í Portugal á nýársdag og einnig gjarnan á þrettándanum.
Uppskriftin er eftirfarandi: Granatepli er skorið sundur frá hliðunum og kjarninn (fræin) tekinn úr en gæta þarf að ekki taka neitt af hvítu efninu með. Fræin eru sett á disk og sykri stráð yfir.

(Suomi - Finnish)
Maria J. Lucena Portugalista esitti, miten voi helpolla saada hyvän jälkiruoan granaattiomenoista. Tämä jälkiruoka on suosittu uudenvuodenpäivänä ja loppiaisena. Omena halkaistaan muutamalla sivuviillolla niin että sisus tulee näkyviin. Siemenet irroitellaan, mutta on pidettävä huolta siitä, ettei yhtään kuoren valkoista ainetta tule mukaan. Kun kaikki siemenet on poistettu, niiden päälle ripotellaan vain sokeria - ja sitten popsimaan!


Maria and her collegue Ricardo also taught the Icelandic children a song and dance, which they liked very much. We hope to put some pictures of it here in the next few days.






Marjatta

No comments: